12 decembre 2014
Carta d’al·legacions dirigida al departament d’Ensenyament
Proposta per sol·lucionar l’excés d’alumnat a les escoles de Cappont i per dotar al barri d’institut, redactada per les tres escoles del Barri
S’estén el present escrit per proposar una possible solució a dues problemàtiques relacionades amb l’àmbit educatiu presents al barri de Cappont: l’increment de l’alumnat i la manca d’un institut al barri.
El barri de Cappont de la ciutat de Lleida és una de les zones que més ha crescut els últims anys cosa en gran part perquè moltes parelles joves s’hi han instal∙lat. Aquestes parelles joves són principalment les que han afavorit l’increment de la població infantil, al contrari de la dinàmica que es registra a la majoria dels altres barris de la ciutat de Lleida.
Per donar servei al barri de Cappont hi ha actualment tres escoles d’educació infantil i primària: l’escola Frederic Godàs, l’escola Camps Elisis i l’escola Francesco Tonucci. Aquestes tres escoles sumen un total de quatre línies educatives, cosa que suposa en aquestes etapes educatives un mínim d’uns cent nens i nenes per curs.
Amb l’increment coninuat de la població infantil que ja s’ha esmentat, les tres escoles no han pogut assumir els últims tres cursos la totalitat de l’alumnat originari del barri per la qual cosa els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya van prendre la decisió d’augmentar l’oferta d’alumnes en una de les escoles un curs determinat, és a dir, de crear els anomenats “bonys”.
Per poder acollir aquest sobre-‐alumnat (“bonys”) per al qual no estaven preparades les escoles, es van haver d’habilitar com a aules espais que en un principi no estaven pensats ni dissenyats per a aquesta funció. Si es té en compte que els “bonys” es posen en els cursos dels nens i nenes més petits (P3), es pot deduir que qui ha de patir aquests espais no adients són els més delicats justament.
Aquest curs, 2014-‐2015, s’ha tornat a produir la situació de sobre-‐alumnat al barri, cosa que ha implicat que s’hagi establert carregar amb un altre bony una escola del barri. I, amb la demografia i taxa de natalitat del barri, és una situación que es preveu es repeirà encara uns quants cursos més. D’aquesta manera, s’arribarà a una situació on ja no serà materialment possible encabir més alumnat a les escoles, escoles que d’altra banda comencen a estar més que sobresaturades d’alumnat (hem de recordar l’augment d’alumnes per aula que s’ha imposat aquest curs).
Som conscients que aquest excés és temporal i que la situació potser es regularitza en uns cinc o sis anys però la situació és insostenible perquè les escoles del barri ja han sobrepassat el seu límit.
Per una altra banda, Cappont té vigent una reclamació antiga en materia d’ensenyament, l’institut del barri. Ja fa temps que totes les escoles del barri reclamem que es construeixi un institut al barri que doni sortida a l’alumnat de les nostres tres escoles i que eviti el desplaçament fins al Campus Escolar, molt llunyà i de diacil accés des del barri ja que implica travessar la variant de Lleida (LL-‐11), una via amb un volum de trànsit molt elevat.
Aquesta reclamació compta amb el suport de totes les associacions i organitzacions del barri ja que es valora molt positivament que els nostres nens i nenes no hagin de marxar del barri per continuar el seu ensenyament i afavorir el seu arrelament, igual que passa en altres barris de la ciutat on ja tenen instituts.
Fins i tot l’Ajuntament de Lleida ha donat suport a aquesta reclamació i va cedir uns terrenys per a la seva construcció (ubicats al costat de l’escola Frederic Godàs).
Quan semblava que estàvem a punt d’aconseguir el compromís del Departament d’Ensenyament, un canvi de govern i l’inici de la important crisi econòmica que encara patim va provocar que el projecte de l’institut quedés aparcat sense termini per portar-‐se a terme.
Davant aquestes dues situacions, les AMPA de les escoles del barri volem presentar-‐vos una proposta que podria solucionar aquests dos problemes, l’excés d’alumnat i la manca d’institut al barri.
A manca que es pugui construir en breu i de forma definitiva el nou institut de barri (aquesta continua sent la nostra reivindicació), proposem, com a mesura provisional, aprofitar el terreny assignat per a la construcció de l’institut per instal·∙lar-‐hi uns barracons prefabricats que acollissin una escola d’una línia per encabir l’excés d’alumnat del barri. Per treure un rendiment i una continuïtat a aquests barracons, a mesura que s’anessin buidant per manca d’alumnat, s’anirien utilitzant per constituir l’institut de barri, amb la qual cosa facilitaríem una continuïtat a l’ensenyament a Cappont.
D’aquesta manera, un cop superada la situació de crisi, quan el Departament tingués pressupost per a la construcció de l’institut, ja tindria la infraestructura docent preparada per acollir l’alumnat i instaurar aquest nou equipament al barri de Cappont.
Som coneixedors que solucions similars s’han utilitzat en altres punts del país amb bons resultats. És per aquesta raó que volem exposar-‐vos-‐la per al vostre estudi i valoració.